Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Χριστόφιας: «Φαίνεται ότι υπάρχει και θεός»


Το θέμα  του φυσικού αερίου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Σταύρο Δήμα, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, την πρώτη μετά και την ανάληψη των καθηκόντων του. 

Υποδεχόμενος τον Σταύρο Δήμα, ο Δημήτρης Χριστόφιας  εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των ερευνών στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, εκφράζοντας παράλληλα συγκροτημένη αισιοδοξία και αποκαλύπτοντας ότι τα αποτελέσματα της Noble αναμένονται εντός των επόμενων 15 ημερών.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Πρόεδρου Χριστόφια, ο οποίος απευθυνόμενος  προς τον Έλληνα ΥΠΕΞ είπε ότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι στο οικόπεδο 12 δεν υπάρχουν και τα πλέον μεγαλύτερα αποθέματα,  όμως, πρόσθεσε, φαίνεται ότι υπάρχει και θεός.
Μηνύματα στην Τουρκία και στήριξη στην Κύπρο
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Δήμας δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο κυπριακό, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης.  «Η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου. Είμαστε προσηλωμένοι στην κοινή μας επιδίωξη για μια βιώσιμη, λειτουργική, δίκαιη λύση, η οποία θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σύμφωνη με τις αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», υπογράμμισε ο κ. Δήμας.
Ο κ. Δήμας συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία «δεν συμβάλλει στην εξεύρεση αυτής της λύσης που είναι απαραίτητη και για αυτό δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μια λύση που να δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες που απαιτούνται για την εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που έχουν οι χώρες μας».
«Από τα θέματα, τα οποία συζητήσαμε βλέπω ότι θα μπορούσε η Τουρκία να κάνει μερικά βήματα για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες, θα πρέπει να απέχει και να αποφεύγει δηλώσεις και ενέργειες σχετικά με την ΑΟΖ που δεν είναι εποικοδομητικές, αλλά είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο και συμβάλλουν την ένταση στην περιοχή», επισήμανε.
Oπως τόνισε ο κ. Δήμας, πρέπει η Τουρκία «να κάνει εκείνες τις ενέργειες, ώστε να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες».
Εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια και έστειλε το μήνυμα ότι ο Ελληνισμός στην Κύπρο και στην Ελλάδα επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία. «Αλλά», πρόσθεσε, «χρειάζεται και η αναθεώρηση από πλευράς Τουρκίας των ενεργειών και δηλώσεών της».
Είδε Ομήρου και Αρχιεπίσκοπο

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, και στη συνέχεια με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Δήμα, δήλωσε πως η ελληνική Κυβέρνηση έχει σταθερά ως ύψιστη προτεραιότητα της την επίλυση του Κυπριακού. «Ο κ. Δήμας με διαβεβαίωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει σταθερά ως ύψιστη προτεραιότητα, στην κορυφή των προτεραιοτήτων της, την επίλυση του κυπριακού προβλήματος με την εφαρμογή των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και ότι βρίσκεται αποφασιστικά στο πλευρό του κυπριακού λαού μέχρι την επίτευξη αυτής της λύσης», ανέφερε ο κ. Ομήρου.
Οι επιτυχίες του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας με την παρούσα κατάσταση στη χώρα αλλά και ιδιαίτερα με την κατάσταση στην Κύπρο, είναι πολύ περιορισμένες, ανέφερε εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’,  μετά τη συνάντηση του Σταύρο Δήμα. «Του είπα (στον κ. Δήμα) ότι οι άλλοι μπορούν να παραγάγουν έργο και να φανεί το έργο τους, στο δικό σας Υπουργείο δεν εξαρτάται από εσάς, εξαρτάται από τρίτους. Και όσον αφορά την Κύπρο εξαρτάται από την Τουρκία, η οποία δεν θέλει να συνεργαστεί, βάζει μαξιμαλιστικές θέσεις που είναι απαράδεκτες για μας, δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε μαζί τους καμιά φορά κι έτσι το έργο του Υπουργείου Εξωτερικών δεν φαίνεται και τόσο», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Αναμνήσεις από την Κύπρο…
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν δίστασε να συνομιλήσει κατ’ ιδίαν με τους δημοσιογράφους. Τόνισε  πως είναι πολύ συγκινημένος γιατί από πολλά χρόνια επισκέφθηκε ξανά τα φυλακισμένα μνήματα. Όπως ανέφερε,  ότι ήταν μαθητής στο Γυμνάσιο Αμπελικήπων, με τους συμμαθητές του είχαν φτιάξει  την προτομή του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ενώ μάθαιναν τα ποιήματα του».

ΠΗΓΗ sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια: