Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ο κτηνοτρόφος που αποστόμωσε τους ευρωβουλευτές,Της Πέλλας Λασηθιωτάκη


Πώς ένας κτηνοτρόφος αποστόμωσε τους ευρωβουλευτές

Καταπέλτης ο Βασίλης Σμπώκος τα είπε “έξω από τα δόντια”

Ήταν ο άνθρωπος που έκανε τη διαφορά…. Ο 40χρονος κτηνοτρόφος Βασίλης Σμπώκος από τα Ανώγεια κατάφερε να ταράξει τα νερά με τον καθαρό λόγο του, στην εκδήλωση- “σούπα” της Ομάδας Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που έγινε το Σάββατο στο Ηράκλειο με τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σπ. Δανέλλη και Γ. Σταυρακάκη. 



Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές και τον περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, ο επί χρόνια συνδικαλιστής κτηνοτρόφος και πατέρας τεσσάρων παιδιών Βασίλης Σμπώκος είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ωραία λόγια για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει ακούσει και στο παρελθόν, αλλά διαπίστωσε την «οικτρή» αποτυχία της. Αφού δήλωσε ότι είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ο Γ. Παπανδρέου με την πολιτική που εφάρμοσε «ή ήταν βαλτός ή δεν ήξερε τι έκανε. Εγώ, τόνισε, υποστηρίζω το δεύτερο» και εξέφρασε την οργή του για τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στη συγκυβέρνηση. Μάλιστα κάλεσε τον περιφερειάρχη να κηρύξει ανεπιθύμητους στην Κρήτη τους υπουργούς του ΛΑΟΣ. Κατά τον κ. Σμπώκο το ΛΑΟΣ είναι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, όμως ο ελληνικός λαός δεν το ψήφισε για να κυβερνήσει και κακώς το ΠΑΣΟΚ συγκυβερνά με τους ακροδεξιούς.

Η εκδήλωση με τη διακαναλική μετάδοση κυλούσε ομαλά μεταξύ των ευρωβουλευτών, του περιφερειάρχη και του δημοσιογράφου συντονιστή και ήταν λίγο-πολύ «μια από τα ίδια». Ακουγόταν ό,τι συνήθως ακούγεται σε εκδηλώσεις για τον πρωτογενή τομέα και γενικότερα για την οικονομία. Μέχρι που πήρε το λόγο ο κτηνοτρόφος από τα Ανώγεια Βασίλης Σμπώκος, ένας ψηλός, μαυροφορεμένος άντρας με βαριά κρητική προφορά και καθάριο λόγο. Ο Βασίλης Σμπώκος είναι γνωστός μεταξύ των συναδέλφων του με την ιδιότητα του συνδικαλιστή στον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ανωγείων και την Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή των Κτηνοτρόφων, ως άνθρωπος που λέει ανοικτά και επιμένει στις απόψεις του όταν νομίζει ότι είναι σωστές. Πρωτοστατεί σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του χώρου του.



«Να ρωτήσετε τον κόσμο!»

Ο Βασίλης Σμπώκος είχε προσκληθεί στην εκδήλωση από την Περιφέρεια Κρήτης ως συνδικαλιστής στον κλάδο των κτηνοτρόφων. Κοιτώντας λοιπόν στα μάτια τους συνομιλητές του είπε ότι έχει ακούσει πολλές φορές για ενεργούς αγρότες και αναζωογόνηση της υπαίθρου λίγο πριν εγκριθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) το 2000 αλλά και το 2006 «Λέμε τα ίδια και τα ίδια. Οικτρά έχει αποτύχει η ΚΑΠ. Τώρα που είναι νωρίς, ένα χρόνο πριν την αναθεώρηση, να πάτε να κουβεντιάσετε επί της ουσίας με τους παραγωγούς» είπε ο κ. Σμπώκος απευθυνόμενος στον κ. Αρναουτάκη και τον κ. Δανέλλη. Πρότεινε μάλιστα να συνεργαστεί η Περιφέρεια με τους δήμους για να ενημερωθεί ο κόσμος σχετικά με τη νέα ΚΑΠ και να ληφθεί υπόψη η γνώμη των κτηνοτρόφων και των γεωργών τώρα που είναι ακόμα νωρίς.

Ήταν μια πρόταση με την οποία όλοι θεωρητικώς συμφώνησαν. Απέσπασε επίσης την υπόσχεση, από πλευράς της αντιπεριφερειάρχου Θ. Βρέντζου, ότι η πρώτη εκδήλωση για το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας στον πρωτογενή τομέα θα γίνει στα Ανώγεια.

Επίσης επαινετικά σχόλια συγκέντρωσε ο Β. Σμπώκος όταν πρότεινε ότι χρειάζεται σχεδιασμός σε ορίζοντα εικοσαετίας και η Κρήτη να μετατραπεί σε βιολογικό νησί, δηλαδή να παράγει αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα.



Για τον Γ. Παπανδρέου και το ΛΑΟΣ

Ο Β. Σμπώκος δήλωσε ότι βρίσκεται στην εκδήλωση επειδή τη διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ, χώρο στον οποίο ανήκει. (Ο ίδιος σε προσωπικές συζητήσεις εδώ και χρόνια δηλώνει αριστερός, επισημαίνοντας ότι πραγματικοί αριστεροί υπάρχουν σε διάφορα κόμματα).

«Ο Γιώργος Παπανδρέου ή ήταν βαλτός ή δεν ήξερε τι έκανε. Εγώ υποστηρίζω το δεύτερο. Δεν περίμενα δυο χρόνια ότι θα έκανε κάτι το ιδιαίτερο. Είμαι όμως εξοργισμένος που έφερε τους ακροδεξιούς στην κυβέρνηση. Η οργή μου ξεχειλίζει, είπε ο Β. Σμπώκος, για το γεγονός ότι οι ακροδεξιοί παρουσιάζονται εθνοσωτήρες του κράτους και είναι στην κυβέρνηση χωρίς να έχουν ψηφιστεί από τον κόσμο για αυτό το σκοπό. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι στο πλαίσιο του Συντάγματος. Εκφράζω την προσωπική μου άποψη» είπε ο Β. Σμπώκος και απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη τόνισε: «Ζούμε στην Κρήτη, στο δημοκρατικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας. Επειδή στον τόπο αυτό έχει χυθεί ποτάμι αίματος για να κατοχυρώσουμε την ελευθερία σκέψης και έκφρασης σε καλώ να μη δεχθείς στην Κρήτη υπουργό του ΛΑΟΣ. Να κηρύξεις ανεπιθύμητους στην Κρήτη τους υπουργούς του ΛΑΟΣ. Εγώ δεν δέχομαι ως κτηνοτρόφος ο υπεύθυνος για τη ζωική παραγωγή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι ο Ροντούλης».

«Το ΛΑΟΣ, είπε ο Β. Σμπώκος, είναι κόμμα της βουλής, όμως δεν ψηφίστηκε για να κυβερνήσει. Αυτή είναι η διαφορά»

«Αυτό που γίνεται σήμερα αφορά στο μέλλον. Σήμερα κόψανε συντάξεις και μισθούς, κατέβασαν το βιοτικό επίπεδο του κόσμου. Στόχος τους είναι να κόψουν το δικαίωμα να σκέφτεσαι και να εκφράζεσαι ελεύθερα» κατέληξε ο κτηνοτρόφος Β. Σμπώκος αφήνοντας άφωνους τους ευρωβουλευτές και τον περιφερειάρχη οι οποίοι φυσικά και δεν μπόρεσαν να απαντήσουν. Ωστόσο ο Σμπώκος κέρδισε τα ευμενή σχόλια όλοι όσοι ήταν στην εκδήλωση.

Πηγή patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: