Αμεσα μέτρα για την έμπρακτη ενίσχυση των αστέγων, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί και στην πόλη των Χανίων, ζήτησαν χθες πολίτες, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, αποτίοντας φόρο τιμής στον άστεγο, που έχασε τη ζωή του προχθές το βράδυ.
Περίπου 50 άτομα συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 6 μ.μ. και άφησαν λουλούδια στο σημείο όπου πέθανε ο άστεγος Ελληνας, που καταγόταν από χωριό της ενδοχώρας του νομού Χανίων, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Ο άντρας εδώ και μερικούς μήνες έτρωγε στο συσσίτιο της 'Κοινωνικής Κουζίνας', που δημιουργήθηκε από τους 'Αγανακτισμένους' της πλατείας Δημοτικής Αγοράς. Οι άνθρωποι που τον γνώριζαν μιλούν για έναν ευγενικό κύριο, που μιλούσε λίγο και σύμφωνα με τις διηγήσεις του είχε υπάρξει ναυτικός. Ωστόσο, αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού και δεν είχε δύναμη, ώστε να εργαστεί.
Προχθές το απόγευμα o άτυχος άντρας βρισκόταν σε καφέ στην πλατεία. Κάποια στιγμή, λίγο μετά τις 7.30 μ.μ., αφού είχε πιει δύο τσικουδιές για να ζεσταθεί, έφυγε από το καφέ και πήγε στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και ξάπλωσε στο πρώτο παγκάκι αριστερά, όπως φαίνεται η είσοδος του κτηρίου. Το γεγονός ότι δεν κινήθηκε καθόλου για αρκετή ώρα υποψίασε έναν από τους περιπτερούχους της πλατείας, που, αφού τον πλησίασε, ειδοποίησε το 166 και ο άντρας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Στις 6 το απόγευμα περίπου 50 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, όπου και άφησαν λίγα λουλούδια στο σημείο που έχασε τη ζωή του. Ολοι επεσήμαναν πως θα πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούν καθώς με την κατάσταση που επικρατεί θα πρέπει να αναμένονται και άλλα τέτοια γεγονότα, επισημαίνοντας πως οι πολιτικές του μνημονίου οδήγησαν στον πρώτο νεκρό άστεγο και στα Χανιά.
Από την ομάδα στήριξης αστέγων του 'Κοινωνικού Στεκιού - Στεκιού Μεταναστών' υπήρξαν προτάσεις, ώστε να δοθούν υπνόσακοι σε όλους τους αστέγους της πόλης, αλλά και να γίνει καταγραφή των κτηρίων που ανήκουν στον Δήμο και να ζητηθεί κάποιο από αυτά για τη στέγαση των αστέγων. Ατομα από το Στέκι Μεταναστών επίσης προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν στις εργασίες ανακατασκευής του κτηρίου.
Αλλοι πολίτες επεσήμαναν πως υπάρχουν δύο κατασχεμένα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, που θα μπορούσαν να διατεθούν, ώστε κανείς να μην μένει κανένας στον δρόμο. Για την ανάγκη να προχωρήσουν ακόμα και σε καταλήψεις κτηρίων που δεν χρησιμοποιούνται από δημόσιους φορείς μίλησαν άλλοι, ενώ υπήρξε και έντονη επισήμανση στο γεγονός ότι θα πρέπει να καταγγελθεί έντονα η ασκούμενη πολιτική που έχει στην ουσία εγκαταλείψει τους ανθρώπους αυτούς στο έλεος της μοίρας τους.
Οι συγκεντρωμένοι συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν σήμερα, στις 7 μ.μ., στον χώρο του πρώην κτηρίου της Μεραρχίας (κατάληψη) στην παλιά πόλη, προκειμένου να συζητήσουν τις παραπέρα ενέργειές τους και να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο (Τρίτη) ζητώντας άμεσα μέτρα.
ΣΤΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ
Τα 'Χ.Ν.' περιηγήθηκαν τους χώρους της πλατείας Δημοτικής Αγοράς και βρέθηκαν και στους χώρους των συσσιτίων συνομιλώντας με αστέγους και με απόρους.
Στα παγκάκια της πλατείας Μαρκοπούλου, δίπλα ακριβώς από τη Δημοτική Αγορά, συναντάμε τη Μαριάννα από το Μαρόκο, που εδώ και δεκαπέντε χρόνια βρίσκεται στην Ελλάδα από τα οποία τα τρία τελευταία στα Χανιά. Εχει δύο παιδιά και είναι άνεργη.
Στα χέρια της κρατά ένα κουτί με φασολάδα που της έδωσαν από το συσσίτιο του 'Κοινωνικού Στεκιού - Στεκιού Μεταναστών', δίπλα της σκόρπια μερικά γλυκά από τις γιορτές και πορτοκάλια που τα μοιράζεται με έναν άλλο άστεγο, τον Ζαχαρία, από το Ιράκ.
«Εχω δουλέψει σε σπίτια, σε Νοσοκομεία, όπου έβρισκα. Τώρα δεν υπάρχει δουλειά. Ούτε δουλειές ούτε χαρτιά έχουμε... Εχω δύο παιδιά και περνάω δύσκολα. Φαγητό παίρνουμε από τα συσσίτια και πολλές φορές πάμε στην Εκκλησία, αν περισσεύει, μας δίνουν κάτι, αν δεν περισσεύει, δεν μας δίνουν», αναφέρει.
Τη ρωτάμε για το πώς καταφέρνει να επιβιώνει χωρίς δουλειά και μας απαντά: «Επειδή μιλάω ελληνικά πολλές φορές ζητάω δουλειά για να πάω να εργαστώ με δεκαπέντε ευρώ όπου βρω... Ομως είναι δύσκολα». Οπως μας λέει η κα Μαριάννα, τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που βλέπει στην πόλη και δεν έχουν «που την κεφαλήν κλίναι». Η ίδια ζει κάτω από δύσκολες συνθήκες, διαμένοντας σε ένα δωμάτιο χωρίς παπλώματα, μαξιλάρια, κουρτίνες κ.ά. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κοιμούνται στο κρύο. Ειδικά στις γιορτές 'ψόφησαν' από το πολύ κρύο που έκανε. Αλλοι κοιμόταν στο παλιό Νοσοκομείο ή σε παλιά εγκαταλελειμμένα σπίτια», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μακάρι να υπήρχε κάποιος ξενώνας να μπορούσαμε να μένουμε εκεί, να τρώμε εκεί».
«Πάντως υπάρχουν πολλοί που ξέρουν από ανθρωπιά, υπάρχουν και άλλοι που δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Στα Χανιά είναι άνθρωποι που μας βλέπουν που καθόμαστε εδώ, έρχονται και μας φέρνουν μια τσάντα με ρούχα, ένα μπουκάλι λάδι κ.ά. Υπάρχουν άνθρωποι, αλλά ο κόσμος περνάει πάρα πολύ δύσκολα».
'ΜΕΝΩ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ'
Στον δρόμο ή σε ερειπωμένα σπίτια βρίσκει «στέγη» και ο Ζαχαρίας από το Ιράκ, ο οποίος κάθεται στα παγκάκια δίπλα από τη Δημοτική Αγορά. Είναι μεσημέρι και μόλις έχει πάρει φαγητό από τα συσσίτια.
Στα Χανιά βρίσκεται μόνος του, αφού η οικογένεια και τα παιδιά του είναι στο Ιράκ. Πριν από οκτώ ημέρες, όπως μας είπε, δέχθηκε επίθεση από ομάδα αγνώστων, που, αφού τον χτύπησαν, του έκλεψαν εκατό ευρώ και ένα κινητό που είχε πάνω του. Στο πρόσωπό του και γύρω από τα μάτια του είναι εμφανή τα σημάδια κακοποίησης. 'Τώρα είμαι καλά', μας λέει.
Κατοικία του τα κρύα βράδια είναι ένα παλιό, ερειπωμένο σπίτι, χωρίς πόρτα, σκεπάσματα, φαγητό και νερό. Εκεί πέρασε και τις γιορτές των Χριστουγέννων. «Είμαι τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα. Δεν έχω σπίτι, μένω στον δρόμο», μας απαντά, όταν τον ρωτάμε. Αναζητώντας εργασία, παλιότερα έβρισκε συνήθως σε οικοδομές ή αναλάμβανε δουλειές ως ελαιοχρωματιστής, όμως, τώρα έχει μείνει άνεργος. Τροφή εξασφαλίζει από τα συσσίτια που λειτουργούν στην περιοχή. «Μακάρι να υπήρχε κάποιος ξενώνας. Υπάρχουν και άλλοι που δεν έχουν που να μείνουν και μάλιστα νέοι άνθρωποι, όπως ένας νεαρός 23 χρονών από τη Ρουμανία», σημείωσε.
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Στέγη τους ο ουρανός
'Οπου βρω κοιμάμαι. Στην καλύτερη περίπτωση σε κανά φίλο, στη χειρότερη σε καμιά οικοδομή ή σε κάποιο παγκάκι'. Ο Νίκος είναι από τη Θεσσαλονίκη και ζει τα τελευταία χρόνια στα Χανιά. Αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού, είναι άνεργος και πουλάει χαρτομάντιλα για να ζήσει. Είναι από τους καθημερινούς θαμώνες της πλατείας Δημοτικής Αγοράς. Toν άτυχο νεκρό δεν τον γνώριζε. 'Πλέον έχουμε γίνει πολλοί και δεν τους ξέρω όλους', λέει. 'Οσο καιρό έπαιρνα ένα επίδομα έβρισκα και ένα σπιτάκι. Τώρα που το έκοψαν και αυτό... σε παγκάκι', λέει.
Στην ίδια μοίρα και ο Θωμάς από τη Βέροια. Αστεγος εδώ και χρόνια, τον γνωρίζουν σχεδόν όλοι όσοι έχουν σταθεί έστω και για λίγο σε κάποιο από τα παγκάκια της πλατείας. Συμπληρώνει 15 χρόνια στον δρόμο και τρέφεται στο συσσίτιο του Ναού των Εισοδίων και στο συσσίτιο της 'Κοινωνικής Κουζίνας'. 'Ναι έχω πρόβλημα με το αλκοόλ', παραδέχεται, συμπληρώνοντας πως 'έχω προσπαθήσει να το σταματήσω αλλά...'.
Τον ρωτάμε πώς τα βγάζει πέρα αυτές τις ημέρες που το κρύο είναι τσουχτερό. 'Με μια κουβέρτα πώς να τα βγάλω πέρα. Είναι περισσότεροι τώρα αυτοί που μένουν έξω', λέει. Του μιλάμε για την πρωτοβουλία ορισμένων πολιτών και τοπικών φορέων για τη δημιουργία ξενώνα για αστέγους. 'Καλό θα ήταν αυτό. Μέχρι τότε, όμως, σκεπή βρίσκουμε σε εγκαταλελειμμένα σπίτια. Χριστούγεννα κάνουμε κάθε χρόνο έξω, το ίδιο και φέτος', είναι τα λόγια του.
Ανακοινώσεις
'Ενας από τους πολλούς άστεγους της πόλης μας βρέθηκε νεκρός, ένα γεγονός τραγικό που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Η πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης οδήγησε πολλούς ανθρώπους στον δρόμο το προηγούμενο διάστημα. Αυτά τα φαινόμενα θα αυξηθούν δραματικά και σύντομα. Τα πολυνομοσχέδια, τα μεσοπρόθεσμα και οι νέες δανειακές συμβάσεις θα φέρουν στον ελληνικό λαό νέα δεινά', αναφέρει η ανακοίνωση των συνελεύσεων των κατοίκων Χαλέπας, Αη Γιάννη και Αμπεριάς, συμπληρώνοντας πως 'όλοι στον δρόμο του αγώνα, να γίνει η κάθε γειτονιά μετερίζι αντίστασης και αλληλεγγύης'.
- ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 'Θυμό και οργή' εκφράζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τον 'πρώτο νεκρό άστεγο', όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της. Παράλληλα, ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και σε τοπικούς παράγοντες, για το πρόβλημα των αστέγων, που επιδεινώνεται με τα οικονομικά μέτρα, που, όπως επισημαίνει, 'πλέον βουλιάζουν την ελληνική κοινωνία στην καταστροφή'.
- Πρωτοβουλία Αντίστασης: 'Ενας συνάνθρωπός μας πέθανε νύχτα σ? ένα παγκάκι μέσα στο κρύο. Η φτώχεια, η πείνα, η εξαθλίωση αγγίζει όλο και περισσότερες οικογένειες και στον τόπο μας. Τα απανωτά μέτρα που μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις, οι απολύσεις, τα χαράτσια, η κατάργηση της όποιας δωρεάν υγείας και περίθαλψης οδηγούν όλο και περισσότερους ανθρώπους σε συνθήκες που σύντομα ο θάνατος του συνανθρώπου μας δεν θα θεωρείται μεμονωμένο γεγονός', τονίζει, μεταξύ άλλων, η 'Πρωτοβουλία Αντίστασης'.
ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ ΓΙΑ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ:
Λοίμωξη του αναπνευστικού
Σε λοίμωξη του αναπνευστικού οφείλεται ο θάνατος του 62χρονου Μ.Τ. (γεννηθείς το 1949), σύμφωνα και με τον ιατροδικαστή κ. Παπαδομανωλάκη, που ολοκλήρωσε αργά το βράδυ τη νεκροψία - νεκροτομή στο Νοσοκομείο Χανίων. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ο θάνατος οφείλεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού. 'Δεν έχει σχέση με υποθερμία ο θάνατος, αλλά με λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονία - βρογχοπνευμονία. Προφανώς το ότι ήταν άστεγος επιδείνωσε την κατάσταση της υγείας του. Ηταν ταλαιπωρημένος άνθρωπος, με κακή υγεία, με ισχνή θρέψη, καταβεβλημένος γενικά και αυτοί οι άνθρωποι είναι ευάλωτοι σε πνευμονίες και βρογχοπνευμονίες που μπορεί να είναι και θανατηφόρες', τόνισε μιλώντας στα 'Χ.Ν.'.
ΠΗΓΗ Από: Γιώργος Κώνστας και Ελένη Φουντουλάκη haniotika-nea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου